Често задавани въпроси

Пералня „Пепеляшка“ : ние препоръчваме почистването на вълнените дрехи да става чрез химическо почистване или т.нар. wet cleaning . Последната възможност, която трябва да използвате е прането. Вълнените дрехи трябва да бъдат много внимателно третирани. Първо проверете на етикета за почистване на дрехата дали е разрешено прането. Ако е позволено използвайте деликатен прах предназначен за вълнени дрехи, пуснете пералнята на програма за вълна. Тази програма се отличава с много деликатно въртене на барабана, повече вода, която предпазва дрехата от удари в барабана на машината и липсата на центрофуга. Когато програмата е приключила поставете дрехата да изсъхне върху плоска повърхност, вместо да я провесите. Когато перете дрехата на ръка избягвайте силно мачкане и изстискване на дрехата.

Пералня „Пепеляшка“ : дрехите, завивките и възглавниците напълнени с естествен пух и пера, както и пухените якета се перат с „по-леки“ перилни препарати (препарати за вълна или деликатни материи), не се използва омекотител и се сушат в сушилня. Ние препоръчваме да се сушат на ниска температура, като в сушилнята се добавят наколко топки за тенис, които да разбиват пухът или перушината по време на сушенето. Важно е да се знае, че сушилнята трябва да бъде нагласена на възможно най-ниската температура за сушене, защото импрегнираните материи губят свойствата си да предпазват от влага след сушене, а някой дори само след пране. Дрехите с пълнеж от естествен пух не се простират защото пухът задържа влагата и дори след центрофуга и се отичат, когато са простряни. Ние препоръчваме използването на сушилня машина на ниска температура и дълго време, за да може да се разбие пухът възможно най-добре и да не мирише лошо.

Пералня „Пепеляшка“ : Най-добрият начин е да се пере според указанията на производителя (от етикета на дрехата) като се добави цветоулавяща кърпичка. Такива кърпички се продават в всички супермаркети и в зависимост от разликата в цветовете по дрехата ви се използват една или повече.

Пералня „Пепеляшка“ : По време на пране от тъканите се отделят замърсители и оцветители. На принципа на нано технологиите тези кърпички улавят боята и замърсяванията от дрехите преди те да попаднат върху другите дрехи. Тези кърпички са най-удобният начин за предотвратяване на нежелано оцветяване на дрехите. При първоначално пране на нови дрехи или друг текстил перете отделно. При цветни текстили, отделящи голямо количество оцветител (напр. дънки, багрена вълна ), използвайте няколко кърпички. При голямо количество текстили, отделящи интензивно цвят, пълно улавяне на цвета от кърпичките не може да се гарантира.

Пералня „Пепеляшка“ : Използвайте специален препарат за премахване на пена от мастило. Ако не раполагате с такъв може да използвате спирт или изопропилов алкохол. Поставете дрехата върху работен плот, така че при обработката да не се оцвети друга част от дрехата и след това с тампон от бяла хавлия или друга бяла памучна материя натопен в разтворителя (спирт или изопропилов алкохол) почиствате петното. Кагато тампона се замърси използвайте нов или чиста част от хавлията. Преди да започнете изпробвайте от вътрешната страна дали цветовете на материята са издържливи на разтворителя.

Пералня „Пепеляшка“ : дрехите или бельото може да се дезинфекцира по два основни начина: с хлорна белина (ако е бяло) и със специален дезинфектант. Първият начин е подробно описан на страницата „Полезни съвети“ . Вторият начин е с прапарата IMPRESAN , който прави прането хигиенично чисто. Подходящ е за всички текстилни изделия, включително за тъкани с деликатни цветове и за най-фини тъкани. Придава на прането свеж аромат. За дезинфекция на пране срещу бактерии, гъбички и специални вируси. Отстранява 99,99 % от специалните бактерии, гъбички и вируси. Отстранява лошите миризми и е подходящ и за бебешко пране. Прави и пералната машина хигиенично чиста. Редовната употреба на препарата се препоръчва за: Текстили, имащи директен контакт с кожата: бельо, чорапи, пижами, ризи, блузи, пуловери. Дрехи за бебета и деца. Дрехи, които често са мокри или поемат пот: спортни облекла, кърпи за ръце, кърпи за баня, халати, бански костюми, постелки за баня. Дрехи при пътуване. Дерматологично потвърден: IMPRESAN не оказва отрицателно въздействие върху поносимостта на кожата на обработваните текстили. Всички продукти Impresan са сертифицирани по Харта на ЕС за инициатива за дълготрайно пране и чистене (A.I.S.E). Употреба: За машинно пране: 2,5 капачки (82,5 мл) от опаковката се поставят в отделението на пералнята за омекотяване. Омекотител може да се добави допълнително. Вече на българският пазар се предлага и Impresan с омекотител и не е необходимо да добавяте такъв. За ръчно пране: 1  до 1 ,5 капачки (40-50 мл.) от опаковката се разтварят в 5 л. вода. Дрехите се оставят да престоят в разтвора около 30 мин. Интервал от време, който трябва да се спазва между отделните приложения на биоцидния препарат: при всяко пране.

Пералня „Пепеляшка“ : няма нищо обезпокояващо, нормално е белите дрехи да посивяват и да губят изкрящо белият си цвят след носене или повечко пране. За да остане приказно белият цвят е необходимо да спазвате следните правила: перете само чисто бели дрехи (ако има дрехи от два цвята използвайте цветоулавяща кърпичка), използвайте перилен препарат за бяло пране и дозирайте правилно, добавяйте малко оптичен избелител (кислородна белина), изплаквайте добре дрехите, остатъка от перилен препарат по тях ги кара да посивяват по-бързо. Ако все пак дрехите ви са вече посивели или оцветени използвайте специални обезцветители (продават се в магазинната мрежа). Важно тук е да бъдете изключително внимателни с материите, които обработвате, някой материи не се повлияват добре от тези препарати (коприна, изкуствени материи и др.). Прочетете внимателно упътването за използване на препарата, за да се уверите, че е съвместим с материите, които искате да изперете.

Пералня „Пепеляшка“ : много пъти ни е задаван този въпрос. В дългогодишната ни практика (повече от 10 години) сме се уверили, че за различните видове матери  различните начини за почистване на дрехи дават различен резултат. Що се отнася за доброто старо пране, то все още се справя много добре с почистването на дрехите. Съществуват хиляди видове препарати за пране – течни или прахообразни, такива с ПАВ (Повърхностно активните вещества) или БИО препарати, наречени още ензимни препарати. Изборът е толкова голям, че един потребител може да се обърка. Според нас е най-добре за различните материи  и за различните петна да се използват различни препарати. Течните препарати се разтварят  добре и при ниска температура и в случаите, които пералнята е много натъпкана са за предпочитане, защото прахообразните, когато попаднат между натъпканите дрехи не винаги успяват да се разтворят и остават петна по цветните дрехи. От клиенти сме чували и за случаи, когато разноцветните парченца в праха за пране оставят петна по бели дрехи. Ние препоръчваме да опитате няколко вида и да изберете праха, който ви допада най-много като начин на изпиране или като аромат. За черните дрехи използваме препарати специално предназначени за черни дрехи. Характерно за тях е, че не съдържат избелващи съставки и не обезцветяват дрехите.

Ние препоръчваме използване на пране за почти всички материи с изключение на вълнените дрехи и техните разновидности – кашмир и студена вълна, официални сака и дрехи, които може да се обезформят от прането или да се свие хастара им. Не препоръчваме да се перат юргани с пълнеж от памук или вълна, като и възглавници от дунапрен или латекс.

За голяма част от дрехите прането не е проблем. Най-често дрехите се свиват при сушенето им сушилня машина. Ние в пералня „ПЕПЕЛЯШКА“ сушим дрехите на най-ниската възможна температура – 40°С. Понякога обаче и тази температура е висока за някой материи. Дрехите, които имат импрегнация срещу дъжд или сняг не се препоръчва да бъдат сушени. Не се сушат в сушилня машина  вълнените материи, като за тяхното пране препоръчваме прането да става на специална програма за вълна и да не се центрофугират.

Пералня „Пепеляшка“ : тези препарати са по-силни и при дозиране за една пералня се слага по-малко количество, тъй като производителят твърди, че с по-малко количество прах се изпира същото количество пране. Водени от екологична съвест или като маркетингов ход много производители вече предлагат концентрирани перилни препарати. Ние препоръчваме да четете внимателно препоръките на производителя относно дозирането на препарата, но съща така да отчитате и твърдоста на водата във вашият регион (т.нар. pH), защото този показател на водата показва как се разтваря препарата във водата. Колкото водата е по-твърда толкова повече прах се слага в пералнята и обратно.

Пералня „Пепеляшка“ : до сега не сме имали такъв случай. Повечето болестотворни бактерии се влиаят негативно от химическите съединения в перилните препарати и дори и при ниска температура умират. Дрехите, чаршафите и покривките, които се гладят се обработват топлинно при висока температура 90-150°С и за тях не съществува опасност от зараза. Нашите перални имат обособени кътове за чисто и нечисто пране и нямат досег едно с друго. Ако все пак имате притеснения ние предлагаме възможност за дезинфекция на прането ви чрез препарат одобрен от Министерството на здравеопазването – IMPRESANT.  Може да прочетете за него в предишните въпроси.

Пералня „Пепеляшка“ : за ютията е най-добре да се използва пречистена дестилирана вода. Пречистената дестилирана вода  може да се получи по няколко метода: чрез дестилиране, чрез омекотяване (премахване на твърдостта) посредством омекотителна инсталация, която работи със смола или сол, по метода на обратната осмоза. Различните методи дават различни резултати – дестилацията премахва твърдоста на водата по метода на изпарението, като така убива и микробите, омекотяването чрез препарати премахва т.нар. алкална твърдост и променя pH на водата, а ние сме избрали метода на обратната осмоза за пречистване и премахване на варовика. Такава вода използваме за парогенераторите на ютиите, за да запазим техният живот, а освен това по този начин се подсигуряваме при процеса на гладене да не се получат някакви реакции между химическите елементи във водата с резервоара на ютията или дрехите на клиента. Предпазването от т.нар. накип или котлен камък е отлично при използването на пречистена вода по метода на обратната осмоза.

Пералня „Пепеляшка“ : първо погледнете знаците на дрехите за подходящата температура и начини за третиране. Бебешките и детските дрехи се подбират и перат като останалите дрехи, но е добре да включите функцията допълнително изплакване (ако пералнята ви поддържа такава), защото остатъците от перилен препарат дразнят кожата дори и на възрастните с по-чувствителна кожа. Добре е да се използва специален прах за детски дрехи – има множество на пазара. Омекотител може да се използва ако кожата на детето не прави някакви реакции. Ние използваме специални бебешки омекотители, които са ХИПОАЛЕРГИЧНИ, т.е. не причиняват алергии. Ако сметните, че е необходимо може да използвате дезинфектант за дрехи (виж въпроса по-горе: Мога ли да дезинфекцирам дрехите си?). Дезинфектант препоръчваме само ако сте прали в пералнята си машина много мръсни дрехи преди това. При разговорите ни с педиатри и дерматолози сме коментирали използването на дезинфектант и всички са на мнение, че детето не живее в стерилна среда и не е необходимо да „разнежваме“ организма прекалено. Така или иначе детските и бебешките дрехи се гладят, което е напълно достатъчно да дезинфектира дрехите чрез т.нар. топлинен способ.

Пералня „Пепеляшка“ : първото нещо, което тук трябва да уточним, че всъщност „петната“ от хлорна белина не са петна, а по-скоро това е изгаряне на материята.  За съжаление тези петна не могат да бъдат премахнати по никакъв начин.  Нашият опит ни показва, че поради своята същност хлорната белина изгаря материите и променя тяхната структура, което не позволява дори плътно боядисване на „петното“ .  Поради посоченото по-горе ние от Пералня „Пепеляшка“ избягваме използването на хлорна белина.  Използваме т.нар. кислородна белина и белина на хлорна основа, с която третираме специфични петна локално (само за бели дрехи, като се има предвид, че тази белина не вреди на тъканите) и след това изпираме дрехата в пералня машина (скоро очаквайте видео за начина на използване на този вид белина).

Пералня „Пепеляшка“ : Зеленото химическо чистене се отнася до методите за сухо почистване, които не използват Perc (ПерХлорЕтилен) като разтворител. Тези методи използват течен CO2, течен силикон и мокро почистване. Процесите, използващи течен CO2 и течен силикон се считат за по-безопасни за околната среда от тези, които използват Perc (ПерХлорЕтилен).  Мокрото почистване (Wet clening) е най-екологичният начин за почистване чрез използване на биоразтворими препарати и специфични професионални машини за пране и сушене на дрехите, както и за крайно гладене.

Пералня „Пепеляшка“: ние отстраняваме залепналите дъвки със специален препарат, с който се напръсква дъвката, тя се втвърдява и с пластмасова шпатулка се отстранява от дрехата. Ако дъвката е проникнала прекалено дълбоко в материята на дрехата отстраняването и е почти невъзможно. Моля, не се опитвайте да премахнете дъвката от дрехата с помощта на ютия и вестник или друга хартия!!! Това само прави отстраняването и напълно невъзможно, поради това, че от високата температура дъвката се захваща още по-здраво за нишките на дрехата!!! В домашни условия може да отсраните дъвката като сложите дрехата във фризера за един час и след това се опитате да премахните дъвката внимателно. Винаги е по-добре обаче, да се обърнете към специалист. След премахването на дъвката изперете дрехата според указанията на етикета и.

Пералня „Пепеляшка“:  мрежите за пране са няколко вида  и най-общо педотвратяват появата на бримки и издърпване на нишки от по-финните дрехив по време на пране в пералня машина. Ние препоръчваме използването на торбички с цип, за който има спечилано създадено ластично джобче, за скриване на ципа. Съществуват и торбички, които се затварят с въженце, но при тях съществува възможност то да се развърже и дрехите да излязат. Основно се използва за деликатни изкуствени дрехи, коприна, бельо, дантели, вълнени дрехи, дамски чорапогащи или чорапи със силикон, сутиени и други деликатни материи.  Дрехите, които ще се изпират в торбичка за пране, могат да се обърнат на опаковата страна (препоръчваме го за всички дрехи при пране в пералня машина) и да не са много натъпкани в мрежата. Закопчайте добре торбичката и подпъхнете ципа добре в джобчето, което е специално пригодено за това. Сложете торбичката в пералнята машина и изперете дрехите на най-подходящата за тях програма. След центруфугата извадете дрехите и изсушете според указанията на етикетите.  За пране сутиени се използват специални торбички, които предотвратяват деформирането и нараняването.

Освен мрежите за пране на деликатни дрехи в процеса на изпиране ние в Пералня „ПЕПЕЛЯШКА“ използваме машини с  барабани от ново поколение(тип „пчелна пита“), които щадят дрехите при пране и по никакъв начин не вредят на материите, дории и на най-финните.

Дрехите изпрани при висока температура могат да се деформират или свият, същото важи и при сушене на дрехите в уред сушилня. Много често хората ни питат дали е възможно да ги поправим? Срещали сменяколко начина, които са описани в интернет или други медии, но метод, който действа със 100% успеваемост не сме срещали. 

Трябва да се отбележи, че памучните дрехи почти винаги се свиват при пране или сушене независимо при каква температура са третирани. Специфичното тук, е че след обличане те леко се разпускат. Ако все пак искате да опитате да разшерите определена дреха е добре да знаете, че това зависи и от начина на кроене на дрехата при нейното производство, т.е. ако нишката на плата е по ширина дрехата ще се свие (съответно разтегне) предимно по ширина, ако нишката е по дължина дрехата ще се свие (разтегне) предимно по дължина. 

Вълнените дрехи са особено чувствителни от температурата, а също и от ударите в барабана на пералнята, и силата на центрофугата. Затова препоръчваме използване на програма за ръчно пране без центрофуга или нежно пране на ръка. За вълнени палта или сака препоръчваме само химическо чистене, за да нбе се деформират и обезформят при прането.

Да се върнем на начина на разтягане (уголемяване) на свитата дреха. Тази процедура трябва да извършите при мокра дреха, накисната предварително за 10минути при температура не по-висока от 30 градуса по целзии и леко да опъвате дрехата. Тук съществува опасност от несъразмерно деформиране на дрехата, така че бъдете внимателни. 

Друг метод за разтягане е да сложите дрехата между две хавлии и да я навивате на руло, като докато навивате леко я опъвате в  двете страни.

След разтягането сложете дрехата да изсъхне в хоризонтално положение, не я провесвайте, защото ако е много мокра това би я деформирало допълнително.

Съвет от екипа на перални “ПЕПЕЛЯШКА”: преди пране винаги проверявайте етикетите и позволените начини за обработка и третиране на дрехите. Ако етикетите са акуратно поставени ще ви спестят мно главоболия в бъдеще! Може също така да се обърнете към нашите специалисти за съвет и насоки.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!